Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ενημερωτικό δελτίο προς τους εργαζόμενους της FOOD PLUS (PIZZA HUT – KFC)


*Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε από την παράταξη Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό που παρεμβένει στο Συνδικάτο μας (ΣΕΤΕΠΕ) στις 30-3-2011.

Συνάδελφοι-ισσες
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αναστάτωση στα καταστήματα της pizza hut στο σύνολο του προσωπικού. Απολύσεις είτε στελεχών είτε εργαζομένων, αλλαγές συμβάσεων με την απειλή της απόλυσης, μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (με σπαστά ρεπό και ωράρια, περισσότερα ρεπό από αυτά που προβλέπονται, τηλεφωνήματα για να μην έρθουμε την προβλεπόμενη ώρα για εργασία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κλείνουμε νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα κτλ. Τυχαίο; Όχι βέβαια!!!! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 7/4/2009 «η FOOD PLUS αριθμεί 45 καταστήματα Ρ.Η. και 10 KFC. To 2008 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 46,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 6% σε σχέση με το  2007». Μέχρι εδώ όλα καλά, καλά για την Εταιρεία βέβαια γιατί για τους εργαζόμενους… «η πάλη» για το ποιος θα πάρει τις πιο πολλές ώρες, το μεροκάματο του τρόμου για τους διανομείς, το ξεχαρβάλωμα της μέσης και των ποδιών για τους μάγειρες και τους σερβιτόρους , όσο για το μεροκάματο…46,6 ευρώ όμως στην καλύτερη περίπτωση, με πολλές ώρες αν ήταν βράδυ και αργία μαζί. Και φυσικά η πίεση από ορισμένους manager (από area μέχρι και assistant) … να τρέξουμε, να πάει καλά η εταιρία μας, είμαστε μια οικογένεια κτλ.
Και τώρα… η οικογένεια σκοτώνει τα παιδιά της, καταδικάζοντάς τα στην χαβούζα της ανεργίας και του μεροκάματου made in china.
ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ – ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΒΓΑΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ – ΣΕ ΕΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ
Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009 στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, η εταιρεία μπήκε σε έναν αγώνα δρόμου για να συνεχίσει να διατηρεί τα τεράστια κέρδη της ενώ από την άλλη άρχισε να επιτίθεται στους εργαζόμενους με μειώσεις ωρών άρα και μισθών, με αλλαγές συμβάσεων και τώρα με τις απολύσεις.
Δεν τους έφτανε το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν το part time για χάρη τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να κερδίζουν αμύθητα ποσά (από το 1989 που ιδρύθηκε και λειτουργεί η εταιρεία μέχρι σήμερα) αφού δεν έπαιρναν 40ωρους και πενθήμερους;
Τώρα έρχονται και λένε «ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και οι εξισώσεις, ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις» κτλ. για να δικαιολογήσουν την ασυδοσία και την τρομοκρατία τους μέσα στον χώρο δουλειάς, ώστε να περάσουν την ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της εταιρείας,   ουσιαστικά για να μην μειωθούν τα κέρδη τους ή την «πτώση» αυτή να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι!!! Εδώ γεννιούνται κάποια ερωτήματα:
·         Οι εργαζόμενοι της FOOD PLUS ευθύνονται για τα χάλια της Ελληνικής οικονομίας;
·         Οι εργαζόμενοι της FOOD PLUS ευθύνονται για την όποια κακοδιαχείριση της εταιρείας;
·         Γιατί όμως καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό;
Συνάδελφοι-ισσες  η απάντηση είναι ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
     Όλοι θα έχετε ακούσει για την αλλαγή ηγεσίας στην FOOD PLUS αλλά από κει και πέρα το χάος… και οι απολύσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα άρθρου στο advertising.gr στις 22/2/2011 «ο νέος πρόεδρος είναι ο Μηνάς Τάνες, διευθύνων σύμβουλος για 30χρόνια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από όπου και παραιτήθηκε το 2008». Εκεί βέβαια τα βρήκε σκούρα γιατί σε όλο τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών (κόκα κόλα, άμστελ, κτλ.) υπάρχει μια ισχυρή Ομοσπονδία εργαζομένων και Συνδικάτων όπου απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και μαγκιές δεν περνάνε. Τώρα ήρθε στην FOOD PLUS για να την «σώσει». Απέλυσε σχεδόν την μισή ηγεσία αλλά και γύρο στους  40 assistant και restaurant manager είτε γιατί αντέδρασαν στα νέα σχέδια της εταιρίας είτε επειδή το σκέφτηκαν( στη Θεσσαλονίκη είναι να απολυθούν 4 assistant manager). Ο νέος «Σωτήρας» και η καινούρια ηγεσία προτιμάει να δώσει 700 χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις (από τα 1,3 εκατ. ευρώ που διαθέτει για την αναμόρφωση των καταστημάτων για το 2011 σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα) αντί να τα επενδύσει για διαφήμιση, καινούριο εξοπλισμό καταστημάτων και μοτοσυκλετών, ανακαινίσεις κτλ. Έτσι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να περάσει την ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της εταιρείας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΝΕΑ πολιτική της ετερείας;
Οι απολύσεις θα συνεχιστούν και στο προσωπικό, οι συμβάσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, και ο μισθός μας θα γίνει ένα φιλοδώρημα. Πολύ απλά από μισο - εργαζόμενοι που είμαστε τώρα θα γίνουμε απλά δούλοι, με το μαστίγιο πάνω από το κεφάλι μας ώστε να προλαβαίνουμε τα πάντα, να κάνουμε τα πάντα και όχι μόνο τις δουλειές του πόστου μας ώστε να βγαίνουν τα νούμερα… και όποιος αντέξει!!!!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ -  ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ
         Η επίθεση που δέχονται στο σύνολο τους οι εργαζόμενοι με τη φασίζουσα και κατοχική πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΝΤ-Ε.Ε- και των εργοδοτών έχει φτάσει τους εργαζόμενους στα όρια τους. Οι μισθοί μας καθημερινά μειώνονται, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία καλπάζει ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο φτάνοντας περίπου το 1.000.000 εργαζόμενους. Παρόλα αυτά στόχος τους είναι να μας μετατρέψουν σε δουλοπάροικους καταργώντας με την επιβολή του μνημονίου ότι δικαίωμα μας έχει απομείνει. Η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λεφτά υπάρχουν και από την άλλη ρίχνει τους μισθούς και το βιοτικό μας επίπεδο καθημερινά για να ξεπληρώσουμε το χρέος που η ίδια η πολική τους έχει δημιουργήσει.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ !!!!
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ
     Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι οργανωνόμαστε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Όπως οι συνάδελφοι μας στο restaurant "Banquet" όπου με μια ιδιότυπη εξάμηνη απεργία κατάφεραν να κερδίσουν το σύνολο των αιτημάτων τους και να παίξουν τον ρόλο του πυροδότη για μια σειρά κερδοφόρων αγώνων στο κλάδο του επισιτισμού (Applebee's, Καφεναί, Μπαρθελόνικα, Πονηρά μεζεδάκια...). Έτσι και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης FOOD PLUS πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε τώρα όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.
·        ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
·        ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ  ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: