Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ενημερωτικό δελτίο 2 προς τους εργαζόμενους της FOOD PLUS (PIZZA HUT – KFC)


*Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε από την παράταξη Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό που παρεμβένει στο Συνδικάτο μας (ΣΕΤΕΠΕ) στις 20 - 4 - 2011.
Συνάδελφοι-ισσες
    Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό, με ενημερώσεις στα καταστήματα (τόσο της Θες/νίκης αλλά και της Αθήνας) και με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της Λ. Νίκης στις 30/3 καταφέραμε να βάλουμε την εταιρεία σε διαδικασία να μας ακούσει. Έτσι η εταιρεία, δια μέσου των εκπροσώπων της, κάλεσε αιφνιδίως σε συναντήσεις τους εργαζόμενους των καταστημάτων «για να τους γνωρίσει και να τους ακούσει». Αυτή την φορά τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους διευθυντές των καταστημάτων.


…Τα λόγια τα μεγάλα…«Γεια σας, είμαστε η νέα ηγεσία… ήρθαμε να σας καθησυχάσουμε…από δω και πέρα θα μιλάμε με εσάς, με την βάση γιατί εσείς ξέρεται… περνάμε δύσκολους καιρούς…μπορεί να γίνουν και κάποια λάθη… δεν απολύουμε απλά κάποιοι δεν ήθελαν να συνεργαστούν και να συμβαδίσουν με το νέο πνεύμα της εταιρείας… έκλεισαν κάποια καταστήματα, μπορεί να κλείσουν και άλλα… αλλά μην ανησυχείτε … Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.

…Σε ελεύθερη μετάφραση…Καμία απολύτως δέσμευση δεν υπήρξε από την πλευρά της εργοδοσίας για τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα. Ίσα- ίσα, επιβεβαιώθηκαν οι απολύσεις, οι περικοπές και το κλείσιμο τον καταστημάτων, τα οποία «βαφτιστήκαν» σαν λάθη όπου παντού γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Στόχος, να εφαρμοστεί η νέα πολιτική της εταιρείας. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Θα σας απολύουμε, θα σας μειώνουμε την σύμβαση αλλά θα σας ακούμε!!!


Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
…Το ιδεολογικό περίβλημα…   
    Τα ίδια λόγια που χρησιμοποιεί η δοσίλογη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα, ακριβώς τα ιδία λόγια ήρθε να πει και η Τρόικα της FOOD PLUS (αλλαγή νοοτροπίας, νέα δεδομένα, αναμόρφωση κτλ) σε μια προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος και συνάμα να αντιστρέψει την πραγματικότητα.
    Η τακτική που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι γνωστή. Προσπαθεί να ατομικοποιήσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους, να στρέψει την οργή και την αγανάκτησή τους προς αυτούς και όχι προς την Εταιρεία που έχει την ευθύνη. Με διάφορες συναντήσεις, είτε καταστημάτων, είτε προσωπικά με κάθε εργαζόμενο, η νέα ηγεσία προσπαθεί να δημιουργήσει «την μεγάλη των ρουφιάνων και των υποταγμένων σχολή»(πες μας κάτι καλό ή κακό για τον συνάδελφό σου, πρέπει να βοηθήσουμε την εταιρεία τώρα στα δύσκολα κτλ.).
…Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για την επιβίωση μας…
    Για ακόμη μια φορά θα υπενθυμίσουμε ότι ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ και πολύ περισσότερο ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. Οι εργαζόμενοι καθημερινά, εδώ και χρόνια, βοηθούν την εταιρεία με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν, με την ξεχαρβαλωμένη μέση ή χέρια που έχουν αποκτήσει, με τα εργατικά ατυχήματα για τους διανομείς, με το φιλότιμο και την ανοχή που δείχνουν και με την εντατικοποίηση και την μείωση του μισθού τους τώρα λόγο περικοπών. Αντιθέτως η εταιρεία, με μία πτώση που είχε στις πωλήσεις (απολύτως φυσιολογικό λόγω κρίσης) ήρθε να πετσοκόψει τις ώρες εργασίας και τις συμβάσεις, να στείλει γύρο στους 150 εργαζόμενους έως τώρα στην χαβούζα της ανεργίας, «βοηθώντας» τους εργαζόμενους να φτάσουν μια ώρα αρχύτερα στο χείλος του γκρεμού όπου τους οδήγησαν Πασόκοι, εργοδότες, Ε.Ε. και Τροϊκανοί.
…Τα χειρότερα έρχονται…
    Η εταιρεία όπως όλα δείχνουν, μέσω της νέας ηγεσίας, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με επενδύσεις για νέα καταστήματα, εξοπλισμό, επέκταση των ορίων, καλή εξυπηρέτηση του πελάτη κτλ αλλά με την συνέχιση αυτής της πολιτικής. Έτσι αυτό που θα πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι είναι:
Ø  Οι απολύσεις θα συνεχιστούν είτε με μείωση προσωπικού είτε με το κλείσιμο καταστημάτων. Με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας (1,2 εκατ άνεργοι) άντε να βρεις δουλεία.
Ø  Οι συμβάσεις και οι ώρες εργασίας θα συνεχίσουν να μειώνονται μετατρέποντας το μισθό μας σε φιλοδώρημα.
Ø  Τα ωρομίσθια θα μειωθούν στο ελάχιστο (4,96 μεικτά) που προβλέπει η ΓΣΣΕ με βάση τους νόμους που έχουν ψηφίσει λόγο μνημονίου (κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και εφαρμογή ειδικών επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων). Οπότε μάγειρες και σερβιτόροι ξεχνάνε τα υψηλά ωρομίσθια, τα βαρέα και ανθυγιεινά, τα ποσοστά και θα παίρνουν ότι και οι διανομείς.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ !!!!
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι οργανωνόμαστε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Όπως οι συνάδελφοι μας στο restaurant "Banquet" όπου με μια ιδιότυπη εξάμηνη απεργία κατάφεραν να κερδίσουν το σύνολο των αιτημάτων τους και να παίξουν τον ρόλο του πυροδότη για μια σειρά κερδοφόρων αγώνων στο κλάδο του επισιτισμού (Applebee's, Goodys, Καφεναί, Μπαρθελόνικα, Πονηρά μεζεδάκια...). Έτσι και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης FOOD PLUS πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε τώρα όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ FOOD PLUS





Δεν υπάρχουν σχόλια: