Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΨΩΜΙ


Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της FOOD PLUS (Pizza HutKfc) ώστε να επιβάλει τα σχέδιά της. Η νεα διεύθυνση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι από το 2010 που ξεκίνησε να εφαρμόζει την πολιτική της κάνει προσπάθειες για να σώσει την εταιρεία.
…Τα αποτελέσματα Σε αυτό το διάστημα έχει απολυθεί το 50% στελεχών και εργαζομένων (περίπου 600 εργαζόμενοι), έχουν μειωθεί οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί, έχουν κλείσει πάνω από 15 καταστήματα (ετοιμάζονται να κλείσουν κι άλλα), έχει μειωθεί το ωράριο λειτουργίας σε διάφορα καταστήματα κ.τ.λ. Αντίθετα δεν έχουν μειωθεί καθόλου οι τιμές των προϊόντων. Όλα αυτά έχουν ως συνεπεία την μείωση της ποιότητας των προϊόντων (εξυπηρέτηση πελατών, τελικό προϊόν κτλ.) Είναι μεγάλη και καθημερινή η δυσαρέσκεια των πελατών που ελάχιστοι διατυπώνουν παράπονα εγγράφως, αφού οι περισσότεροι δεν ξαναπαραγγέλνουν.
Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Γιατί, την κρίση της οικονομίας, την κρίση και την  κακοδιαχείριση της εταιρίας, την πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι. 
Γιατί με τις απολύσεις και τις μειώσεις συμβάσεων δεν έχουμε να πάρουμε στα παιδιά μας γάλα, να βάλουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε, να πληρώσουμε τα νοίκια σπίτια μας κτλ. 
Γιατί δεν τα φάγαμε μαζί ούτε τα συναποφασίσαμε μαζί ούτε είμαστε συνυπεύθυνοι εμείς οι εργαζόμενοι. 
Γιατί αν οι πελάτες μένουν δυσαρεστημένοι πέφτει η δουλειά και χάνουμε τις θέσεις εργασίας μας. 
Όσο για τα στελέχη δεν μας ενδιαφέρει αφού αυτοί είναι που μια μέρα πριν μπορεί να μας είχαν απολύσει. Όσο για την εταιρία το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι αγοράζει την εργατική μας δύναμη έναντι κάποιου πενιχρού και διαπραγματεύσιμου μισθού.
Επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας, κατασυκοφάντησης
και ενοχοποίησης των εργαζομένων
Όπως οι δοσίλογοι κυβερνήτες και συγκυβερνήτες της Ελλάδας, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., έτσι και η διεύθυνση της εταιρίας προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους για αυτή την κατάσταση και να μας επιβάλουν ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες θυσίες στο βωμό του κέρδους.
Τα επιχειρήματά τους: "Ο Ιωάννου επενδύει το κεφάλαιο και έτσι αυτός ρισκάρει, η FOOD PLUS (Pizza HutKfc) πληρώνει κανονικά, στην ώρα της και κολλούνε όλα τα ένσημα, δεν φταίμε εμείς αλλά η κυβέρνηση παίρνει αυτά τα μέτρα, τα νούμερα δεν βγαίνουν πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος, είστε πολλοί εργαζόμενοι γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε, δεν δουλεύεται σωστά, όποιος δεν εφαρμόζει την πολιτική της εταιρίας δεν θέλει να συνεργαστεί…και το τελευταίο και πιο αστείο, όποιος πελάτης δυσανασχετεί με τις τιμές είναι λόγο του χαρακτήρα του (όχι του πορτοφολιού του;)".
Τα δικά μας: Το κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι κρατικοδίαιτο. Δεν υπάρχει ούτε ένας επιχειρηματίας για δείγμα που να μην έγινε από τα λεφτά του ελληνικού λαού (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, κρατικές αναθέσεις έργων, δάνεια από τα ασφαλιστικά ταμεία μας ταμεία με μηδενικό επιτόκιο κτλ.) Ποιανού είναι το κεφάλαιο; Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι οι επιδοτήσεις που πήραν για την δήθεν εκπαίδευση των στελεχών καθώς και για την αλλαγή των υπολογιστών και του λογισμικού.

 Δεν τους φτάνει το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν το part time για χάρη τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να κερδίζουν αμύθητα ποσά (από το 1989 που ιδρύθηκε και λειτουργεί η εταιρεία μέχρι σήμερα) αφού δεν έπαιρναν 40ωρους και πενθήμερους; Αφού δουλεύουμε εδώ και χρόνια, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ξεχαρβαλωμένη μέση ή χέρια, που έχουμε αποκτήσει, με τα εργατικά ατυχήματα, με το φιλότιμο και την ανοχή που δείχνουμε αυτονόητο είναι να πληρωνόμαστε στην ώρα μας.  
Για ποιον νομοθετεί η κυβέρνηση όλα αυτά τα μνημόνια; για τους εργαζόμενους ή για το κεφάλαιο και την εργοδοσία; Αν είναι έτσι τότε μόλις λήξη η Κλαδική Σύμβαση του Επισιτισμού μην μειώνεται τους μισθούς, αφού βάση νόμου δεν είστε και υποχρεωμένοι!!!!!!!!!! Όλοι αυτοί (διευθυντές και μάνατζερ κάθε λογής) που κάθε εβδομάδα παίζουν Sudoku στις πλάτες μας, βγάζοντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας, μην υπολογίζοντας τις πραγματικές ανάγκες της δουλειάς, μας δείχνουν απλόχερα τα μαγειρεμένα νούμερα της εταιρίας.  
Γιατί τώρα τα νούμερα και όχι πριν; Σε περίοδο κρίσης όλες οι εταιρείες ανοίγουν τα νούμερα για να σου φέρουν το λογαριασμό! Αυτοί κέρδιζαν με τον δικό μας ιδρώτα, δεν μοιραστήκαμε ποτέ τα κέρδοι τους, αλλά τώρα εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα! Όσο για το αν είμαστε καλοί εργαζόμενοι; Αν αντιμετωπίζουν μ’ αυτό τον τρόπο τους πελάτες, φανταστείτε τι κάνουν σε εμάς.
Η περίπτωση του καταστήματος της Χαριλάου…Ακόμη περισσότερο δε διστάζουν να προχωρήσουν και σε πρακτικές τιμωρίας, όπως στην περίπτωση του καταστήματος της Χαριλάου, όπου για εκδικητικούς λόγους και μόνο έκλεισαν το κατάστημα 2 μέρες τα πρωινά. Ουσιαστικά επειδή οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα θέλουμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν δουλοπάροικοι, με μισθούς Κίνας που σε λίγο θέλουν να τους κάνουν πείνας! Επειδή οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα θέλουμε να πηγαίνουν οι πίτσες ζεστές και στην ώρα τους στον πελάτη και όχι με μια ώρα καθυστέρηση. Σε αυτό εμείς απαντάμε ότι: Η πολιτική σας και η μανία για το κέρδος κλείνει τα μαγαζιά και όχι εμείς που αντιδρούμε για να παραμείνουμε άνθρωποι, εργαζόμενοι και να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Ξεχνούν ότι οι εργαζόμενοι για παράγουν καλύτερα και να είναι πιο αποτελεσματικοί πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και όχι τιμωρημένοι!
Ενότητα - Αλληλεγγύη – Αυτοοργάνωση -  Ανυποχώρητος αγώνας
Η απεργία στις 10 Φλεβάρη 2012. Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας (αν εξαιρέσει κανείς τα γεγονότα και την απεργία το 2003 με το Σωματείο Σεβάχ) κλείνουν τα 3 καταστήματα στη Θες/νίκη της Pizza Hut. Δεν έτυχε – πέτυχε! Η οικονομική και πολιτική κρίση, οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο από την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και την Τρόικα αλλά και από την Τρόικα της εταιρίας, είχαν σαν αποτέλεσμα η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε πράξη. Οργανωμένη πράξη αντίστασης και ανυπακοής! Παρά την όποια τρομοκρατία δεχτήκαμε, κατεβήκαμε όλοι μαζί στην απεργία και φωνάξαμε: Η Pizza Hut μιλάει για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές! 
Τι κερδίσαμε; Κερδίσαμε στο ενωθούμε όλοι μαζί, σπάζοντας τους φόβους μας, αποβάλλοντας την ατομικοποιήση και την διαίρεση μεταξύ μας που προωθεί η εταιρία για να μπορεί να εφαρμόζει τα σχέδια της. Συμβάλαμε στο 3μερο αντίστασης του ελληνικού λαού σαν συνέχεια όλων των αγώνων που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η Εργατική Τάξη (αγανακτισμένοι, τρεις 48ωρες απεργίες, χαλυβουργία, coca cola, κτλ.) στο να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί το Μνημόνιο 2. Συμβάλαμε στους αγώνες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι εργαζόμενοι στο κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού (βλ. Banquet, Καφεναί, Via Vai, Αpplebees, Goodys, ζαχαροπλαστεία Χατζής κτλ). Αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Στη Θεσ/νίκη τουλάχιστον, καταφέραμε με τις αντιδράσεις μας να αποτρέψουμε απολύσεις και μέχρι τώρα δεν έχει απολυθεί κανείς. Καταφέραμε να καθυστερήσουμε τις μειώσεις μισθών (που τώρα προσπαθούν μονομερώς να επιβληθούν). Καταφέραμε να σταματήσουμε τα σπαστά ωράρια και τα 6μερα.
Τι χάσαμε; ένα μεροκάματο. Κερδίσαμε όμως όλες αυτές τις αξίες που πέρα από ανθρώπινες είναι αξίες της δικιάς μας Τάξης, της Εργατικής, που χάρης αυτήν σήμερα σαν κοινωνία δεν έχουμε γίνει τελείως ζούγκλα. Γι’ αυτό λοιπόν αγνοούμε διάφορους χασομέρηδες που είναι μια μειοψηφία, που έρχονται στην δουλειά μόνο για να κολάν τα ένσημα και ξεχνούν αυτές τις αξίες όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.
ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ
Τα χειρότερα έρχονται… Στόχος της εταιρίας είναι να συνεχίσει αυτήν την καταστροφική της πολιτική μετακυλώντας το κόστος στις πλάτες μας. Μέχρι τώρα αυτό που έκανε ήταν μια έμμεση μείωση μισθών. Με το να απολύονται συνάδελφοι μας ή στελέχη που παράνομα έκαναν την δουλεία μας (κουζίνα, ταμείο, σέρβις κτλ.) ή να μειώνονται οι συμβάσεις μεταφέρεται, η δουλειά σε λίγους. Έχουμε υπεραύξηση της παραγωγικότητας και εντατικοποίηση της εργασίας δηλαδή, κάνουμε πιο πολλά πράγματα, καθόλη την διάρκεια της βάρδιας, καλύπτουμε πόστα που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας μας (πχ διανομείς στο cut και στο σέρβις κτλ.). Έτσι αν για 2 δουλειές έπαιρνες 500 ευρώ, τώρα για 10 δουλειές, παίρνεις πάλι τα ίδια.
 - Ο πλήρης φασισμός. Εφευρίσκουν ειδικότητες τύπου captain που δεν υπάρχουν πουθενά και δεν προβλέπονται από καμία Συλλογική Σύμβαση, (με δέλεαρ το 8ωρο 5μερο και στάνταρ μισθό) ουσιαστικά για περάσουν τις ατομικές συμβάσεις με τους δικούς τους όρους αλλάζοντας οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα που έχουμε μέχρι τώρα. Θέλουν εργαζόμενους που δεν θα μιλούν, δεν θα αντιδρούν, θα κάνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την οποιαδήποτε δουλειά και πόστο και μάλιστα με την θέληση τους. Αν επεκταθεί και επικρατήσει η μεθόδευση του captain θα απολυθεί άλλο ένα 30% των εργαζομένων! Ακόμη και ο πιο αφελής, δεν θα δεχόταν αυτή την πρόταση, γιατί ουσιαστικά με το ωράριο που θα δουλεύεις, τα πόστα που θα δουλεύεις ο μισθός σου ζήτημα αν θα είναι 300 ευρώ! Αλλά το χειρότερο είναι ότι με την μεθόδευση του Captain (τουλάχιστον στη Θεσ/νίκη) προσπαθούν να μας εκβιάσουν οικονομικά ώστε να τσακίσουν κάθε αντίστασή μας και να μας εξαναγκάσουν σε παραίτηση! Αν το πετύχουν αυτό μετά θα έρθει και η σειρά των Captain όπου με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει είναι τελείως απροστάτευτοι. Όσο και αν ψάξαμε για αυτό το captain, το μόνο που βρήκαμε είναι το εξής:

Με το Μνημόνιο 2, αν τους αφήσουμε, θα έχουμε και άμεση μείωση των μισθών μας, αφού ουσιαστικά καταργείται η Κλαδική Σύμβαση. Ξεκίνησαν από τον Μαιο του 2012 με την μονομερής μείωση των σερβιτόρων και των μάνατζερ κατά 22% ή 32% και θα συνεχίσουν τον Αύγουστο με 15% στους ταμίες, 20% στους μάγειρες, και 10% στους διανομείς! Μέχρι τώρα βάση νόμου δεν είναι υποχρεωτικό να μας μειώσουν τους μισθούς! Μπορούν αν θέλουν να μας τους αυξήσουν! Πως θα γίνει αυτό;
Μονό με αγώνα, ούτε με προσευχές, ούτε με παρακάλια, ούτε σκύβοντας το κεφάλι. Να σταματήσουμε να τους κάνουμε την χάρη και να χρησιμοποιούν το φιλότιμο μας για να κερδίζουν. Ο διανομέας είναι διανομέας και όχι αποθηκάριος ή μάγειρας ή το παιδί για όλες τις δουλειές για να κουβαλάει τα προϊόντα, να κόβει τις πίτσες, να κάνει κατάθεση, κτλ. Ο μάγειρας είναι μάγειρας και όχι ταμίας για να κάνει shift, το ίδιο και ο σερβιτόρος. Όποιος θέλει ώρες, να τις διεκδικήσει και όχι να περιμένουμε ή να παρακαλάμε να απολυθεί ή να αρρωστήσει κάποιος συνάδελφος για να του πάρουμε τις ώρες, καταπατώντας τα όποια εργατικά δικαιώματα μας έχουν απομείνει κάνοντας 6μερα και ζητιανεύοντας σαν τους ξευτίλες για να μείνουμε μια ώρα παραπάνω αν έχει δουλειά. Από εδώ και πέρα αν τους αφήσουμε, όντως θα είμαστε συνυπεύθυνοι, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!
Να παλέψουμε για:
Ø  Καμία μείωση συμβάσεων. Αύξηση των ωρών και των συμβάσεων όπου χρειάζεται
Ø  Καμία μείωση μισθών. Μη εφαρμογή των νόμων του Μνημονίου
Ø  Να σταματήσουν οι απολύσεις – Πραγματική μείωση των τιμών των προϊόντων
Ø  Να υπερασπίσουμε όλα τα εργατικά μας δικαιώματα.
Όταν η παρανομία γίνεται νόμος  - Τότε η αντίσταση γίνεται υποχρέωση  - Αλλιώς γίνεται συνενοχή
Οργανώσου στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και στην Επιτροπή Εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια: